неділя, 31 березня 2019 р.

ФОРМУВАННЯ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ


28 березня 2019 року на базі КУ «Гощанський районний методичний кабінет» та Горбаківського НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів» відбувся обласний навчально-практичного для методистів  районних, міських методичних кабінетів, головних спеціалістів відділів, управлінь освіти, виконкомів рад міст обласного значення, ОТГ, які відповідають за упровадження інформаційно-комунікаційних технологій, із теми «Формування ключових компетентностей учасників освітнього процесу засобами інформаційно-цифрових технологій». У заході взяло участь близько 30 представників районів, міст та ОТГ області. Модераторами заходу були проректор із зовнішніх зв’язків і моніторингу якості освіти Вєтров І.В. та завідувач кабінету інформаційно-комунікаційних технологій Басараба Н.А.

Директор Горбаківського НВК «ДНЗ-ЗОШ І - ІІІ ступенів» Савонік Г.С. познайомила учасників семінару із сучасним інноваційним середовищем закладу освіти.
Відкрили семінар Вєтров І.В. та начальник відділу освіти Гощанської районної державної адміністрації Савонік О.М.
       У теоретичному блоці семінару розглядалися питання поширення цифрових компетенцій в освіті (Ветров І.В.), представлення ролі та місця інформаційно-комунікаційних технологій у діяльності методичної служби району (Жук Н.А.), та презентовані результати регіонального моніторингово опитування «Цифровізація освіти. Регіональний досвід» (Басараба Н.А.).

У практичній частині семінару педагоги Гощанщини презентували досвід використання інформаційно-цифрових технологій у формуванні ключових компетенцій учасників освітнього процесу. Яковець О.К., учитель Симонівського НВК, представив колективну розробку учителів інформатики Гощанського району «Освітнєсередовище «INFО+», призначене для вивчення інформатики у 5 – 9 класах за новою програмою із використанням вільного програмного середовища. Шевчук Н.В., учитель Горбаківського НВК, презентувала досвід організації та проведення веб-квестів в позакласній роботі з української мови та літератури. Харченко Л.В., учитель Гощанської ЗОШ І – ІІІ ст., познайомила учасників семінару із способами використання ІКТ для формування здоров’язбережувальних компетенцій і провела з присутніми фізкультхвилинку із використанням мобільного додатку Jusd Dance. Данилюк В.В. та Іванчук О.В., учителі Горбаківськго НВК, поділилась досвідом використання на уроках фізики та біології віртуальних лабораторій, в т.ч. https://phet.colorado.edu (моделювання від найпростішого досліду до складного експерименту, адаптована до українських користувачів), онлайн-презентацій, віртуальних тренажерів. Сачук А.Г. презентувала досвід використання цифрових ресурсів в освітньому процесі НУШ.
Також під час роботи семінару увага була приділена актуальній сьогодні темі «Кібер-булінгу».  Практичний психолог Бочаницького НВК Лукащук А.П. провела з учасниками семінару «круглий стіл» із теми «Безпечна робота в мережі Інтернет» з елементами тренінгу «Протидія Інтернет-булінгу». Педагоги відпрацювали окремі вправи, проаналізували життєві ситуації, виробили пропозиції для учнів, учителів та батьків, які потрапляють в небезпечні ситуації кібер-булінгу.


У навчально-практичному семінарі також приймав участь голова ПМК «Фізико-математичний цикл» Малолюбашанської ОТГ Хоронжук Сергій Георгійович.


За підсумками семінару усі учасники відмітили високий рівень організації та проведення заходу та відзначити  практичні напрацювання колег-педагогів у напрямі використання ІКТ в освітньому процесі.
За матеріалами порталу