вівторок, 21 лютого 2017 р.

ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Мова - одне з багатьох див, створених людьми. Вона відзеркалює душу народу, його історію. Бувають такі ситуації, коли навіть звучання рідного слова стає причиною особливого душевного стану, емоційного збудження будь-якої людини, не кажучи вже про тих, хто наділений емоційно-образним баченням світу.
У Святому Письмі сказано: "Спочатку було Слово". Для кожної людини воно завжди спочатку. Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій він народився і живе. Немає в жодній мові й нерідних слів. Батьківська хата, материнська мова, рідна земля - словосполучення, що несуть у собі величезний почуттєвий заряд.
21 лютого - День рідної мови. Винятковість цього свята в тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об’єднала спільна історична доля в єдиний моноліт - народ.
З нагоди Дня рідної мови у Мащанській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся виховний захід, організований вчителем української мови та літератури, класним керівником 8 класу Салаган Тамарою Вікторівною. У заході взяли участь учні 6 та 8 класів, які декламували поезії, уривки з прозових творів, у яких розповідається про рідну мову. Крім того, школярі розповіли і про історію становлення нашої рідної української мови, як її гонили, забороняли, намагалися знищити (причому тільки російські та радянські правителі). Проте, як говорить народна мудрість, доки живе мова - доти живе народ.
Не раз розіп’яте на історичних Голгофах, рідне слово ніби навмисне було обране для мук і випробувань. На захист рідного слова поставали Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Борис Грінченко, Микола Куліш, Олександр Олесь... Тих, хто зберіг рідну мову в страшні часи лихоліть, було набагато більше, ніж тих, які своєю байдужістю мовчки відправляли її у вічне небуття.
Мабуть немає жодного справжнього українця, який би не був зачарований мелодійною, душевною українською народною піснею. Як не згадати слова Павла Тичини: "Наша мова - як чарівна пісня, що вміщає в собі і палку любов до вітчизни, і ярий гнів до ворогів, і волелюбні думи народні, і ніжні запахи рідної землі. А пісня - це найдобірніша, найвиразніша мова".