четвер, 2 лютого 2017 р.

"Під Крутами пішли в безсмертя"


Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі та національній ідеї, а її дата - 29 січня 1918 року - днем національної трагедії.
25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого "молодшого брата". Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ.

300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому полі нерівний бій із армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці створеної за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького та Студентського куреня імені Українських Січових Стрільців - переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій.
30 січня 2017 року у Мащанській ЗОШ І-ІІІ ступенів вчителем історії Власюком Олександром Юрійовичем було проведено годину-реквієм "Під Крутами пішли в безсмертя". Під час виховного заходу учні 5 та 7 класів розповіли про хронологію тих жахливих подій 29 січня 1918 року. Ведучі зазначили, що студенти, курсанти, школярі виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу. У масштабах світової історії ця битва, може, й незначна. Вона не є зразком військового мистецтва. Проте вона - символ нескореного духу нашої нації.
Під час години-реквієму, глядачі мали змогу почути "Баладу про Крути" у виконанні Павла Дворського, а також переглянули фільм "Лист без конверта" із циклу "Невідома Україна". На завершення дійства всі присутні виконали Державний Гімн України, а також пом’янули загиблих хвилиною мовчання.
На Аскольдовій могилі
Поховали їх -
Триста мучнів-українців,
Славних молодих...
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! -
По кривавій, по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадницька рука?
Квітне сонце, - грає вітер
І Дніпро-ріка...
На кого завзявся воїн?
Боже, покарай!
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли В Новім Заповіті
З славою святих.
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.