вівторок, 9 квітня 2019 р.

ВЕСЕЛКОВИЙ ТИЖДЕНЬ ЗДОРОВ’Я, ПРИРОДИ ТА ДОВКІЛЛЯ

У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ


    Весна! Які теплі, приємні враження дарує нам ця пора. Вона символізує пробудження життя, дарує ключик до Храму Природи, де відбувається спілкування з її Величністю та Святістю. І саме в такий період, з 1 по 5 квітня,  ми проводили Веселковий тиждень Здоров’я, Природи та Довкілля, під час якого кожен з учнів мав можливість сягнути глибини таємниць природи, доторкнутися серцем до живого світу флори і фауни нашої планети, проникнутися розумінням екологічної ситуації, яка склалася на Україні. Сьогодні дуже потрібно, щоб люди не шкодили природі, а допомагали їй.
 Червоний понеділок – День чарівних компліментів та добрих справ пройшов під девізом «Сім кольорів краси й надії, в них задуми і мрії». Відбулося урочисте відкриття кольорового тижня «Кольорова планета моя, кольорова», під час якого  учні читали твори, розігрували інсценізації «Розмова Квіточки та Дитини», «Джмелик та Дівчинка», співали пісні.


Діти переконалися:
Кожна рослина, дерево, пташина –
То все наша мила рідна Україна.
Наше завдання – зберегти природу
Для мене, для тебе, для всього народу.

А також відбулася зустріч з рукодільницею Сульжик Оленою Володимирівною. Пані Олена ознайомила школярів з виробами, де основне місце займає пташка, як символ весни.


Цього ж дня діти робили «комплімент» для планети Земля.  Першокласники писали на зелених листочках, другокласники – на пташечках, третьокласники – на метеликах, а четвертокласники – на квіточках свої компліменти чи побажання та прикріплювали до малюнка із зображеннями Землі. Глажевські школярі приєдналися до цієї акції.



Учні 2 класу   побували в літературній вітальні «З любов’ю до природи», де читали та обговорювали твори про природу, а на «Чарівному стільці» розповідали, що можуть зробити для збереження природи.

Школярі також мали можливість взяти участь у конкурсі малюнків «Довкілля очима дітей». Найактивнішими були учениці 4 класу Смотрицька О. та Бобер В. та учні 1 класів Гуріненко М., Добродій М., Смотрицький Р., Завадська Д., Лазутчик А., Коробко І., Озарчук Д.

Оранжево-жовтий вівторок – День посмішки та позитивної інформації мав рекламу дня «Природа рідна – наша втіха, тож хай вона не знає лиха». Учителі провели міні-урок-роздум «Як повернути Землі посмішку», метою якого було узагальнити знання учнів про те, що здоров’я кожного залежить від екологічної ситуації в країні, від правильного харчування та способу життя, що  обов’язок кожного громадянина України є охорона природи, вчили оцінювати вчинки та їх наслідки, виховували екологічну культуру, гуманне й шанобливе  ставлення до природних ресурсів.
Учні переглянули казкову виставу «Серце Матері-пташки», яка формувала вміння дітей правил поведінки в природі. Ролі  виконували: пташки-матері  Бугрімова Ангеліна (4 кл.), хлопчика – Гергелюк Юрій (2 кл.), дівчинки – Тарасюк Яна (2 кл.), Лісових духів Ох, Ух та Ах учні 2 класу Голубенко Максим, Брикса Ілля, Сагайдаківський Тимур.



Школярі брали участь у конкурсі міні-творів «За що я люблю природу», «За що я люблю сонечко». Варто відзначити роботи учнів Смотрицької О.(4кл.) та учнів 3 класу Семеновича М., Семенюка Б., Ковальчук В., Мельника І., Надич Х., Завадської Я.




Було проведено ігрову екологічну перерву «Галявина чудес», під час якої діти грали свої улюблені ігри-забави. 




Розпочалася робота над розгадуванням кросвордів та ребусів. Переможцями визнано: І місце - Смотрицьку Оксану та Ковальчук Анну (4 клас); ІІ місце – Андрощук Дарина та Мельник Іван (3 клас); ІІІ місце – Васильчук Олена ( 2 клас). Варто відзначити і наступних учасників: 2 клас -Тарасюк Яну, Ткачук Дарину, Онищук Анастасію, 3 клас – Шпарговську Маріанну, 4 клас -Бобер Вікторію, Бугрімову Ангеліну.

Зелена середа, День спілкування з природою, закликала «Стань, послухай, роздивись! Мову рідної природи розуміти серцем вчись!». Діти складали пам’ятку «Правила поведінки в природі», школярі філії села Глажева виготовили лепбук «Довкілля збережемо».



Відбулися екскурсії в природу «Заняття під відкритим небом», «Екологічною стежкою навколо школи», метою яких є забезпечення цілісності сприймання оточуючої дійсності, формування різностороннього уявлення про світ флори та фауни рідного краю, розвиток позитивно-емоційного ставлення до природи та бережного ставлення до всього сущого на Землі.  Учні 1 класу побували біля ставка та річки в селі, спостерігали за станом води та рослинами біля водойм та лісі ранньою весною.




Під час уроку природознавства у 2 класі  проведено інтелектуально -пізнавальну гру «Зелена аптека». Завдання даної гри: закріпити вміння розпізнавати і правильно називати лікарські рослини, розширити знання про користь і застосування лікарських трав, виховання бережливого ставлення до дарів природи.  Найкращі знання показали Миронець А., Юнаш А., Коробко А..
Організовано фотовиставку «Я в природі».

Блакитно-синій четвер – День справжнього друга мав девіз «Щасливі ті, хто з другом вірним в життя з надією ідуть».
День був насичений розповідями про домашніх улюбленців, бо проводилися конкурси малюнків «Мій домашній улюбленець» та творів «Мій пухнастий друг».  Діти малювали пензлями та словами про них.  Змістовними, цікавими та оригінальними були роботи 4 класу - Смотрицької Оксани, Вознюк Дарини; учнів 3 класу – Гуріненка Іллі, Мельника Івана, Ковальчук Вероніки, Надич Христини, Шпарговської Маріанни, Завадської Яни, Семеновича Максима; учнів 2 класу – Гергелюка Юрія, Тарасюк Яни, Миронець Анастасії, Онищук Анастасії, Брикси Іллі, Сагайдакіського Тимура; учнів 1 класу – Гуріненко Марії, Завадської Дарини, Стири Ілони, Коробка Іллі.
Мирослава Василівна розповіла першокласникам про пам’ятники, які створені для тварин, історію їх задуму та створення. 
Четвертокласники побували в «Царстві природи».



Гуріненко Любов Григорівна розповіла на групі продовженого дня школярам про річки України та провела вікторину для 3-4 класів «Брини, брини, річечко голуба», а для 1-2 класів «Хто, хто у водичці живе?»



Фіолетова п’ятниця – День природолюбів просить учнів початкових класів «Нехай не погасне ваше бажання творити добро на планеті Земля».
  Учні 2 класу досліджували слово «сканзен». Вони працювали над проектом «Музеї під відкритим небом». Діти познайомилися з історією створення таких пам’яток у світі та Україні, переглядаючи відео та презентацію, а потім  кожен познайомив з музеєм в Україні.

Школярі брали участь у вікторинах «Знавці рослин», грі «Рослини в українських прислів’ях та приказках»,  малювали малюнки квітів. Це Гуріненко Марія, Лазутчик Андрій, Завадська Дарина, Смотрицький Роман, Озарчук Дарина та інші.


Учні 3 класу провели підсумкове свято «Доля планети - в наших руках», яким закликали берегти природу.




 Найактивніші школярі за участь у проведенні тижня були нагороджені Грамотами.