неділя, 28 листопада 2021 р.

 ТИЖДЕНЬ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ



    Генеральною Асамблеєю ООН на 74-й сесії була прийнята Резолюція А/74/L.86 "Підвищення безпеки дорожнього руху в усьому світі", відповідно до якої 2021-2030 роки проголошуються Другим Десятиліттям дій із забезпечення безпеки дорожнього руху. Глобальною метою Десятиліття є скорочення кількості смертей та травм у результаті дорожньо-транспортних пригод на 50 відсотків до 2030 року. Світовим співтовариством розпочато заходи, спрямовані на якісне покращення ситуації з проблемою дорожньо-транспортної аварійності. Із 15 по 21 листопада 2021 року в Україні проведено 2-й етап Тижня, який покликаний привернути увагу суспільства до проблем травматизму та смертності на Українських дорогах і пошуку шляхів їх подолання.

    Учнівсько-педагогічний колектив Мащанського ліцею також долучився до проведення заходів в рамках Тижня безпеки дорожнього руху. Зокрема, для учнів 1 класу (класний керівник Романюк Н. М.) було проведено гру-мандрівку "Безпечна дорога додому", а також здобувачів освіти ознайомили із правами псажира.








    Для учнів 7 класу (класний керівник Олійник О. М.) проведено бесіди "Правила для пішоходів", "Учасники дорожнього руху та умови безпеки пішоходів", "Дорожні знаки – наші помічники". Учні повторили вже знайомі дорожні знаки та правила дорожнього руху, отримали пам'ятки "Безпека на дорозі", "Основні правила безпечної поведінки на дорозі".





Учні 5-Б класу (класний керівник Басюк А. О.) закріпили знання з правил дорожнього руху на занятті "Безпека на дорозі- безпека життя". Тематичні вікторини та ігри сформували у дітей навички безпечної поведінки на дорогах і вулицях, а також вміння орієнтуватися в дорожніх ситуаціях. Закріпили навички виконання основних правил руху з метою попередження дитячого травматизму.







    Щоб попередити дорожньо-транспортні пригоди, небезпеку для здоров’я, життя, треба знати правила і застососовувати їх належним чином. Для учнів 2 класу (класний керівник Веремчук О. Є.) було проведено профілактичну бесіду та ознайомлено з такими правилами:
- не вибігати на проїзну частину з тротуару, можна лише спокійно зійти, попередньо оцінивши ситуацію;
- ходити лише тротуарами, дотримуючись правої сторони, а якщо вони відсутні — по узбіччю, обов'язково повернувшись обличчям до транспорту, що рухається, — тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пішохід — водія;
- не переходити дорогу на червоне світло незалежно від наявності на ній автомобілів;
- переходити дорогу можна лише у дозволених місцях – «зебра», підземних та надземних переходах;
- зібравшись переходити вулицю, спочатку подивитися ліворуч, а, дійшовши до середини, — праворуч;
- пам'ятайте, що причиною ДТП може стати не тільки наїзд автомобіля або мотоцикла, але й велосипеда. Нерідко саме велосипедисти є джерелом напруженості на вулицях, у дворах;
- чітко визначте для себе межі території для прогулянок, вулиці переходьте тільки в групі з іншими пішоходами;
- у разі дорожньо-транспортної пригоди надавати можливу допомогу потерпілим і повідомити про пригоду у поліцію.