пʼятниця, 17 березня 2023 р.

ТИЖДЕНЬ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЙ

 


Одним із видів діяльності з трудового навчання є проведення в школі  предметних тижнів. За традицією, тиждень трудового навчання щорічно проводиться в цікавій і доступній формі для учнів різних класів і вікових груп. Проведення такого заходу викликає в учнів велику цікавість  тому,  що знайомить їх  більш детально із сучасною технікою, виробництвом та технічними досягненнями в різних галузях: сільському господарстві, промисловості, збройних силах та ін.  Також  це дає можливість кожному бажаючому учневі випробувати себе  в різних етапах тижня, познайомитися більш детально зі спеціальною літературою, фото- і відео матеріалами, представити і презентувати свої вироби на виставках,  зробити будь-яку корисну справу.




         Відповідно до плану роботи ліцею на 2022-2023 навчальний рік та з метою актуалізації питання виховання працьовитої особистості, підняття престижності праці як результату трудової діяльності людини, підготовленої до життя і активної трудової діяльності в умовах сучасного високотехнологічного, інформаційного суспільства в період з 13 по 17 березня 2023 року в Мащанському ліцеї був проведений “Тиждень трудового навчання і технологій”, в рамках якого відбулися наступні заходи:

-         Урок-змагання «Чи слухаються тебе руки твої» для учнів 5 класу. Було проведено 5 випробувань: гра «Слухняні пальці»; гра «Накинь кільце»; естафета «Умілі руки», пазли та  пантоміма. Перемогу виборола команда дівчат, яка набрала 34 бали під назвою «Ананас», капітан команди - Стира Ілона.




-         Гра-подорож «Час не можна марнувати, треба добре працювати» для учнів 6-Б та 6-А  класів.  Гра складалася з 5 зупинок: ерудитів, рекламної, загадок «пазли»,  конкурсу командирів та пантоміми. В 6-А класі перемогла команда «Бандерівці», капітан команди – Онищук Анастасія. В 6-Б класі змагалось 2 команди «Гадзіла», капітан – Красновська Вікторія та команда «Галушка», капітан команди – Красновська Анастасія. За кількістю набраних балів команди 6-Б класу набрали однакову кількість балів, перемогла дружба.                     

-         Розв`язування тематичних кросвордів проведено для учнів 7 класу. Перемогу здобула команда «Баклажани», капітан команди Мельник Іван, набравши 8 балів. Друге місце посіла команда “Печиво”, капітан Сидорчук Дмитро.

-         Розв`язування кросвордів проведено між командами 8 класу. Перемогу святкували команда «Йєтті», капітан команди Миронець Максим, набравши 6 балів. Друге місце посіла команда під назвою “Трудовики”, капітан команди Вознюк Дмитро.

-         Учні 9 класу мали змогу переглянути профорієнтаційні фільми, участь в заході взяли 23 учні.

-         Позакласний захід: «Від ремесла до творчості» проведено для учнів 10 класу, де було розглянуто і ознайомлено учнів із народними промислами які є на території нашого району. Це зокрема різьблення по деревині, вишивання, плетення з лози, гончарство ( 6 учнів).

-         Для учнів 11 класу проведено позакласний захід під назвою «Вибір професії, або задача з багатьма невідомими». Було обговорене ключове питання випускників «Як не розгубитися серед розмаїття шляхів у майбутнє». Учні мали змогу ознайомитися з 5 основними типами професій: «Людина – людина»., «Людина – знакова система»., «Людина – художній образ»., «Людина – природа»., «Людина – техніка». Участь в заході взяли 5 учнів.





В ході проведених заходів передбачалося виконання таких завдань: створення сприятливих умов для всебічного розвитку кожного учня, формування компетентностей творчої діяльності, саморозвитку, самоосвіти; формування в учнів практичних навичок творчої діяльності, розвиток творчого та критичного мислення;  формування культури поводження з різноманітними засобами праці; обґрунтованого вибору професії з урахуванням власних здібностей, уподобань та інтересів; виховання активної життєвої позиції, готовності до безперервної професійної освіти; створення умов для реалізації особистісно-орієнтованого підходу до навчання, виховання та розвитку особистості.

Вчитель трудового навчання використовує в роботі нестандартні та нетрадиційні технології навчання та виховання учнів, що спрямовані на розкриття творчої та ініціативної особистості і дають змогу залучати учнів до активної співпраці. 

Протягом усього тижня була представлена постійно діюча виставка учнівських робіт, виготовлених на уроках трудового навчання і технологій.