суботу, 23 вересня 2023 р.

ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАМОВНИКОМ ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАКУПІВЛІ

 


ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом від 21.09.2023
№ 18-а-г

Обгрунтування застосування замовником підстави для здійснення закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей

Уповноваженою особою Мащанського ліцею була оголошена закупівля за процедурою відкриті торги (з особливостями) в електронній системі закупівель за ідентифікатором UA-2023-09-07-012100-а, яка 15.09.2023 була автоматично відмінена електронною системою закупівель відповідно до п. 48 Особливостей – «неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями».

Обґрунтування здійснення Закупівлі без застосування відкритих торгів для закупівлі товару відповідно до пп. 6 п. 13 Особливостей: відповідно до статті 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану тимчасово можуть встановлюватись окремі обмеження прав і свобод із обов’язковим зазначенням строку дії цих обмежень. Термін дії воєнного стану подовжено до 16.10.2023.  Пунктом 13 Особливостей встановлено, що придбання замовниками товарів, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли: відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими Особливостями, у тому числі за лотом. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений в тендерній документації, тобто замовник застосовує виняток за Особливостями і укладає прямий договір.

Таким чином, з огляду на норми Особливостей є необхідність та підстави здійснення Закупівлі без застосування відкритих торгів для закупівлі товару відповідно до п.п. 6 п. 13 Особливостей.

Отже, з огляду на зазначене закупівля за предметом Природний газ, за ДК 021:201509120000-6 – Газове паливо здійснюється без застосування відкритих торгів відповідно до пп. 6 п. 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (зі змінами).

Пунктом 13 Особливостей встановлено, що за результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону та  Особливостей.

Також пунктом 13 Особливостей встановлено, що у разі укладення договору про закупівлю відповідно до цього пункту замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. Обґрунтування у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.