середу, 19 квітня 2017 р.

Історико-краєзнавчий екскурс «Костопільщина туристична»


Костопільщина – мальовничий куточок Волинського Поліссся, що увібрав в себе красу таємничих соснових борів, крилатих велетнів-дубів, зеленолистих садів і парків. Це унікальний край, оскільки тут гармонічно поєднані багата культурно-історична спадщина, неповторна природа, родюча земля і щира гостинність мещканців. Подорожуючи рідним краєм, ми відкриємо для себе багато нового і цікавого.
18 квітня у день відзначення Міжнародного дня пам’яток історії та культури для учнів 8 класу місцевої школи у Мащанській публічно-шкільній бібліотеці проведено історико-краєзнавчий екскурс «Костопільщина туристична». До уваги присутніх у бібліотеці оформлено виставку-подорож «Села Костопільщини запрошують…», на якій представлені історико–краєзнавчі видання місцевих літераторів, в яких на основі архівних джерел, спогадів старожилів розповідається про історію окремих сіл Костопільського району від сивої давнини до сьогодення.



За допомогою слайд-презентації «Сім чудес Костопільщини» вчитель географії Озарчук Андрій познайомив учнів з пам’ятками архітектури нашого краю – старовинними церквами, осередками духовності; геологічним феноменом “базальтові стовпи”, які є унікальними не лише в області, а й в Україні; урочищем Гутвин – місцем постою штабу УПА та центром повстанського руху на Костопільщині; районним краєзнавчим музеєм, в якому знаходиться одна з найбільших в області експозиція військової техніки періоду ІІ Світової війни. За допомогою відеоролика «До лісу – за казкою» присутні на заході учні здійснили віртуальну мандрівку у музей поліських чудес «Музей лісу».

Неабияку зацікавленість викликав і перегляд відеофільму про визначні пам’ятки Рівненщини, зокрема фільм Руслани Броновицької «Тараканівський форт» з циклу "Сім чудес Рівненщини". Світ несказанно багатий на різні історичні визначні пам’ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.