четвер, 10 травня 2018 р.


ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ
І ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ
У МАЩАНСЬКОМУ ЛІЦЕЇ

         8 травня – День пам’яті та примирення, 9 травня – День Перемоги - це лише часточка великої данини та пошани полеглим і живим ветеранам, які своєю кров’ю відстояли нашу свободу. Все далі і далі відходять роки Другої Світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто приніс на вівтар Великої Перемоги своє життя, хто поліг у боях за щастя інших.

         Цього дня біля Обеліска Слави с. Маща зібралися учні та вчителі Мащанського ліцею, культпрацівники Мащанського КДК, а також представники місцевої влади та громадськості.
         Мітинг-реквієм «Хай вічна пам’ять лишиться за вами» розпочався із панахиди за загиблими у роки Другої Світової війни, яку відправив настоятель храму Свято-Іоанна-Богослова с. Маща протоієрей Даниїл. Після цього з вітальним словом виступили перший заступник голови Малолюбашанської сільської ради Ковальчук С. А., заступник голови Малолюбашанської сільської ради Круліковський О. В., а також голова ветеранської організації Брикса В. Й. Усі вони побажали нинішньому поколінню не забувати того великого подвигу, який здійснили ветерани у роки Другої Світової війни, зберегти у серцях пам’ять про них.

         Під час мітингу-реквієму звучали вірші, пісні в пам’ять про тих, хто поліг на фронтах Другої Світової війни. Усі присутні пом’янули хвилиною мовчання всіх загиблих, поклали квіти та вінки до Обеліску Слави.
         Крім того, з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги у Мащанському ліцеї було організовано флеш-моб «Мирна Україна», участь у якому взяли понад 150 учнів нашого закладу освіти.
Також після флеш-мобу вчитель математики Степанюк В. Б. провів урок пам’яті «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», під час якого розповів про місцевих жителів сіл Лісопіль, Маща, Глажева, Кам’яна Гора, Новий Берестовець, Соломка, котрих було вбито у роки Другої Світової війни. Педагог дослідив життєві шляхи загиблих жителів навколишніх сіл та вперше оприлюднив імена вісімнадцятьох місцевих жителів, які загинули під час війни.

         Цього весняного дня по всій Україні вкриваються  квітами величні пам’ятники і скромні обеліски. І це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих у бою не забутий.