середу, 7 листопада 2018 р.


40-РІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ ШКОЛИ


Радісну подію відзначили 2 листопада 2018 року у Мащанському ліцеї – 40 років з дня заснування. За ці роки із стін закладу вийшло багато учнів, які здобули необхідні знання, навчилися працювати в колективі, обрали професію і стали гідними громадянами України.
Ліцей наповнений багатьма цікавими подіями та заходами, яскравими проявами професійної творчості та плідної взаємодії всіх працівників закладу, батьків,  громадськості.

Роки летіли, мов жовте листя, збігали, як осінні дощі. Кожна осінь приносила нове пізнання світу, нову радість і, звичайно, дорослість. Початкова школа в селі Маща відкрита в передвоєнному 1939-1940 навчальному році, проте не працювала під час німецько-фашистської окупації. Відновлено навчання у 1944-1945 навчальному році. Школа була розміщена при в’їзді у село (тепер там лісництво). Працювало два вчителі. Згідно знайдених документів, у 1946 році на посаду завідуючої школою призначена Терещенко Надія Іванівна, яка працювала до 1951 року.
У 1978 році школа стала восьмирічною і цей рік став початком відліку нової історії школи. У 1983 році збудоване нове приміщення нинішньої школи. У 1992 році був створений зал бойової та трудової слави, проведений І районний конкурс «Класний керівник року» на базі нашого закладу. У 1993 році створена етнографічна кімната-музей «Світлиця». Приміщення школи першим у районі освячене священиками православної церкви. Функціонував духовий оркестр, викладались уроки сольфеджіо.

З 1999 року учні здобувають загальну середню освіту, створений орган учнівського самоврядування Юнацький парламент «Первоцвіт». У 2005 році створено Центр відродження та популяризації духовної культури «Сонцеграй» та однойменне дитяче просвітницьке товариство.
У 2008 році школа відзначила своє 30-річчя, а в 2013 – 35-річчя. У 2018 році відзначений 25-річний ювілей осередку «Просвіти».

Із великою приємністю зустрів ліцей найшанованіших гостей, бо тільки у співпраці з ними ми досягаємо успіху, тільки за їх допомогою забезпечуємо плідну роботу педколективу, створюємо сучасні умови, щоб навчити та виховати майбутнє України: Ковальчук Світлану Андріївну, першого заступника голови Малолюбашанської сільської ради, Круліковського Олександра Володимировича, заступника голови Малолюбашанської сільської ради, Гончарука Ігора Петровича, начальника відділу освіти, молоді та спорту Малолюбашанської сільської ради, Головачик Ларису Геогргіївну, голову профспілки працівників освіти і науки відділу освіти Костопільської райдержадміністрації, Цимбалюк Оксану Андріївну, директора Малолюбашанської гімназії, Степанюк Юлію Вікторівну, директора Мирненського ліцею, Чечотенко Олену Миколаївну, старшого інспектора відділу освіти, молоді та спорту Малолюбашанської сільської ради, Трофімову Нелю Вікторівну, інспектора відділу освіти, молоді та спорту Малолюбашанської сільської ради, Янчук Юлію Вікторівну, директора Малолюбашанського ДНЗ “Вишиванка”, настоятеля храму Свято-Іоанна-Богослова с. Маща протоїєрея Даниїла (Ільницького).
Усі гості побажали успіхів та вручили цінні подарунки, подяки та грамоти.

Хто мав нагоду побувати у Мащанському ліцеї, неодмінно погодиться, що кожен клас тут – це комфорт і затишок, осередок новітніх технологій і природи, чарівний світ книги і навчальна база, де кожен учень може вибрати собі заняття до вподоби. І беззаперечно – тут працюють хороші, добрі та люблячі педагоги.
Низький уклін та подяка оголошені Бриксі Володиимру Йосиповичу та Соломку Олександру Савовичу, колишнім головам Мащанської сільської ради, які виготовляли проектну документацію старого та нового приміщень школи.
Щедрість душі, вірність своїй справі, здатність до жертовності – якості людей, що працювали на посаді директора. Наш ліцей особливий, бо працює в ньому 4 екс-директори: Степанюк Володимир Борисович, Романюк Ніна Миколаївна, Нитка Марія Володимирівна, Ковальський Володимир Григорович.

У шкільній біографії три останні роки дуже плідні. Професійний неспокій, надлишок роботи, нескінченна «суєта суєт», але і друге дихання, успіх. Вона завжди в гущі подій, молода, енергійна, пам’ятає про всіх і про все… Це — директор Мащанського ліцею Сиротинська Оксана Вікторівна, яка за сумлінну працю, високий професіоналізм, значний особистий внесок у розвиток освіти нагородила працівників закладу.
З особливою пошаною зустріли ветеранів та майстрів педагогічної праці і тих, хто відпочиває за віком та вислугою років: Степанюк Валентину Іванівну, Середу Людмилу Кузьмівну, Смотрицьку Ірину Онисимівну, Смотрицького Володимира Петровича, Кошудько Ганну Андріївну, Савченка Василя Мефодійовича.
Школа пам’ятає всіх своїх випускників. Перший випуск — особливий, бо він — перший... 15 випускників — серед них продавці, бухгалтери, робітники, медсестри, лікар, і, звичайно, Веремчук Оксана Євгеніївна — енергійна, гарна, творча випускниця, відмінниця. Такою вона залишилася і тепер, тільки не випускниця, а досвідчена вчителька початкових класів.

Серед шанованих гостей — люди, які забезпечували добробут приміщення школи, дбали про затишок і комфорт, створювали належні умови для роботи, навчання та відпочинку. Серед них є людина з великим серцем, золотими руками, яка була на початку шкільної історії і працює дотепер, техпрацівниця Свінтуховська Ніна Михайлівна.
Хочеться вірити, що заклад переживе ще не одну славну дату, а ті добрі справи, які уже зроблено за ці роки, будуть справжнім скарбом для наступних поколінь педагогів. Сподіваємось, що завдяки безмежній любові колективу ліцею, їх наполегливій праці, через двадцять років учні, які виступали на святі, приведуть на черговий ювілей своїх синів та дочок.
Нехай Господь дарує всім свою ласку та здоровʼя за щоденну працю й доброту!