четвер, 11 лютого 2021 р.

 #stop_sexтинг



9 лютого 2021 року відзначали День безпечного інтернету. Хоча люди зазвичай використовують всесвітню мережу для пошуку інформації, спілкування, навчання та розваг, потрібно пам’ятати про небезпеки, з якими, зокрема, можуть зітнутися діти. Одним з актуальних на сьогодні ризиків є секстинг – пересилання інтимних фотографій у мережі. Це явище може травмувати дитину, призвести до булінгу й ускладнюється тим, що діти часто соромляться обговорювати його з дорослими.

Секстинг – обмін власними фото/відео/текстами сексуального змісту. Поняття вперше використали у 2005 році в Новій Зеландії. Сам секстинг, на думку деяких експертів, не є негативним явищем, проте негативними можуть ставати його наслідки, а саме погрози оприлюднення інтимних матеріалів від зловмисників.

Пов’язаним із секстингом є поняття грумінгу – дій для завоювання довіри дитини або дорослого, що опікується нею, для отримання інтимних фото/відео.

Зловмисники, що практикують грумінг, та підлітки, які займаються секстингом, зазвичай знайомляться в соціальних мережах або на спеціальних дошках оголошень. Діти сприймають секстинг як нормальну практику виявів своєї сексуальності, вибудовування довіри в парі, флірт, жарт, проте не завжди розуміють усі ризики, з якими можуть зіткнутись.


          11 лютого в рамках відзначення Дня безпечного Інтернету для учнів 8 класу Мащанського ліцею вчителем інформатики Озарчуком А. В. було проведено онлайн-урок «Інтимне селфі в Інтернеті». Під час уроку здобувачі освіти переглянули навчальну презентацію та соціальний відеоролик про наслідки оприлюднення фото/відео інтимного характеру.

         Після перегляду відео вчитель інформатики ще раз нагадав учням правила інтернет-безпеки для неповнолітніх, а також розповів про національну дитячу «гарячу лінію», на яку можна звернутися, якщо є потреба у психологічній підтримці чи допомозі.

       Висловлюємо подяку інформаційно-освітній кампанії #Stop_sexтинг (https://stop-sexting.in.ua) за надані матеріали для проведення уроків.